Antibiotica en alcohol

Antibiotica en alcohol; mag dat?

Bij een vervelende infectie zoals een blaasontsteking is een antibioticakuur onvermijdelijk. Toch zou je graag een glaasje wijn drinken of een biertje nuttigen tijdens die gezellige vrijdagmiddagborrel of dat geplande feestje. Alcohol in combinatie met een antibioticakuur wordt vaak afgeraden, maar waarom en waar moet je op letten?

Het nuttigen van een glaasje wijn of een lekker biertje terwijl je antibiotica gebruikt, is niet per se schadelijk. Het kan echter wel het genezingsproces vertragen. Je lever heeft ongeveer anderhalf uur de tijd nodig om een glaasje alcohol te verwerken. Als je in diezelfde periode antibiotica gebruikt, maakt je lever overuren. De antibiotica moet namelijk ook verwerkt worden door het lichaam. Die combinatie kan er dus voor zorgen dat je langer aan de antibiotica moet.

Grote hoeveelheden alcohol

Daarnaast kan de combinatie van alcohol en antibiotica het reactievermogen verminderen. Het is dan niet verstandig om bijvoorbeeld auto te rijden met een glaasje op. Wie tijdens een antibioticakuur een avondje wil doorzakken, kan dat beter niet doen. Het drinken van grote hoeveelheden alcohol tijdens een kuur kan namelijk wel schadelijk zijn. De kans bestaat dat de infectie nog erger wordt.

Vervelende bijwerkingen

Bij de antibioticakuren Doxycycline en Metronidazol is het beter om helemaal geen alcohol te nuttigen. Alcohol in combinatie met doxycycline zorgt ervoor dat het geneesproces sterk wordt verminderd. Bij het gebruik van Metronadizol zorgt alcohol voor een gevaarlijke wisselwerking. Tot twee dagen na de kuur kun je beter geen alcohol drinken. Doe je dit wel, dan kan je last krijgen van hartkloppingen, hoofdpijn en een daling van de bloeddruk.

Bijsluiter

Er zijn nog meer soorten antibiotica die niet goed samengaan met alcohol. In de bijsluiter van de antibiotica staat altijd of het nuttigen van alcohol gevolgen heeft. Wanneer je het medicijn bij de apotheek haalt, zal de apotheker dit ook vermelden. Ook zal de apotheker een sticker op de verpakking van het antibioticum plakken.

Waarschuwingsstickers

Er zijn vier verschillende soorten stickers:

  • Gele sticker met ‘dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’. Door het nuttigen van alcohol, kan dit effect worden versterkt.
  • Etiket met ‘gebruik geen alcohol bij dit middel.’ Het gebruik van alcohol wordt in dit geval afgeraden omdat het de afbraak van alcohol vertraagt.
  • Etiket met ‘pas op met alcohol’. In dit geval is het goed om zo min mogelijk alcohol te nuttigen. Het geneesmiddel wordt minder snel afgebroken door alcohol en de effecten worden versterkt.
  • Etiket met ‘pas op met alcohol in verband met maagklachten’. Bij NSAID’s, ontstekingsremmende geneesmiddelen, staat dit vaak op de verpakking. Deze medicijnen kunnen het maagslijmvlies beschadigen. Het risico op een maagbloeding wordt door alcohol groter.