Of je nou gaat fitnessen, hardlopen of voetballen: je spieren hebben het nodig om opgewarmd te worden. Veel trainers slaan deze fase over omdat ze het saai of niet nodig vinden. Toch is het belangrijk om een warming up voor de training uit te voeren blessures en andere klachten te voorkomen. We hebben de beste oefeningen voor een warming up voor je op een rijtje gezet.
Naast het voorkomen van blessures en andere klachten is het opwarmen van de spieren belangrijk voor andere zaken in het lichaam. De bloedsomloop wordt namelijk gestimuleerd door een training rustig op te bouwen. Daarnaast kan het zuurstof in je lichaam zich gemakkelijker naar andere plekken bewegen. Dat zorgt ervoor dat je spieren veel efficiënter gebruik kunnen maken van de brandstoffen die zij nodig hebben.
Soort warming up
Wie kiest voor een warming up heeft de keuze uit een algemene en specifieke variant. Wanneer je gaat voor een algemene opwarming, heeft dat niet veel te maken met de verdere training. Je houdt in dat geval dus geen rekening met het doel van de training. Bij een specifieke warming up ga je vooral aan de slag met de spieren die je tijdens de work-out ook zal gaan belasten. Uiteraard doe je dit op een minder intensieve manier en op een rustiger tempo.
Duur van de oefeningen
Voordat je aan een warming up begint, is het goed om te weten hoelang deze fase moet duren. Gemiddeld kan je uitgaan van acht tot tien minuten. Na deze tijd zijn je spieren goed voorbereid op de work-out. Ga je voor een algemene work-out? We hebben hieronder de beste oefeningen voor een warming up voor je geselecteerd.
Warming up oefeningen
Dribbelen
Dribbelen en huppelen zie je vaak bij voetballers. Het is dan ook een goede warming up voor veel spiergroepen. Het is vooral geschikt voor mensen die aan een duursport doen. Ook krachttrainers gebruiken het dribbelen en huppelen om de spieren op te warmen.
Knieheffen
Het heffen van de knieën is een goede oefening om de spieren in je benen op te warmen. Loop op een rustig tempo en til bij iedere stap een knie op. Het is belangrijk dat je het bovenlichaam recht houdt.
Enkels en nek
Het losmaken van de enkels en nek is belangrijk om stijfheid en blessures te voorkomen. De enkels en de nek worden vaak vergeten. Rol de enkels en nek even om de spieren op te warmen.
Windmolen
Ook deze oefening zie je vaak op het voetbalveld. Zwaai de armen rond je lichaam en maak de bewegingen steeds groter.
Heupen
Het draaien van de heupen is goed om deze spiergroep los te maken. Ondersteun jezelf door je handen in je zij te zetten en maak steeds grotere bogen.
Tenen aantikken
Dit is een oefening die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Gebruik je linkerhand om je rechtervoet aan te raken en andersom.
Warming up en compressiebroek
Na de warming up is het belangrijk om je spieren warmt te houden. Veel sporters maken daarom gebruik van een compressiebroek. Een compressiebroek is thermische warmtebroek die dient ter blessurepreventie. Een compressiebroek helpt de spieren te beschermen tegen koude omstandigheden en bevorderd de bloedsomloop. Door de goede ventilatie en en de afvoer van vocht zorgt een compressiebroek voor een droog gevoel.