De oude dag, het is zowel een droom van velen, als de zorg van ons allen. Het kan gepaard gaan met grote problematiek en veel administratieve rompslomp. En dat, terwijl iedereen maar één ding wil. Dat ouderen goed worden verzorgd. Met kennis, met kunde, met aandacht, vriendelijkheid en compassie. De vraag is; hoe doe je dat? In dit artikel maken we een begin.
1. De mens centraal
Ouderen zijn mensen met verledens, met zorgen, met pijntjes, maar het zijn bovenal ook mensen met verlangens, met hobby’s, met families, met angsten en met eigen normen en waarden. Die gedachte, die mag nooit verloren gaan. Ook niet wanneer een oudere te maken krijgt met gecompliceerde gezondheid casuïstiek. Of eigenlijk juist dan niet. Goede ouderenzorg begint daarom bij het centraal stellen van de mens waar het over gaat. Begrijpt hij of zij wat er aan de hand is? Wat vindt hij of zij van de voorgestelde behandeling? Hoe wil de oudere met het verplegend personeel omgaan? Wat vindt hij of zij belangrijk in het laatste hoofdstuk van zijn of haar leven? En waar liggen de grenzen? Een persoonlijk gesprek en een priemende blik is daarmee al even belangrijk bij goede ouderenzorg als de nieuwste technieken en de strakste behandelplannen.
2. Meer tijd door minder administratie
De regel- en administratiedruk is er de afgelopen jaren in de ouderenzorg niet minder op geworden. Dit maakt dat veel hulpverleners vaak door de bomen het bos niet meer zien en, ondanks dat ze het niet willen, genoodzaakt zijn om de patiënt bijna als nummer te gaan behandelen. Voor goede zorg is het daarom noodzakelijk dat er meer tijd komt voor de kerntaak, doordat er minder tijd naar administratie gaat. Hoe je dat doet? Door samen te werken met de juiste partners en met specialisten in ouderengeneeskunde.
3. Weg van de eilanden
We willen het allemaal niet, maar hoe ouder je wordt, hoe meer (kleine) ongemakken je krijgt. Het kan soms lastig zijn voor hulpverleners om zich te verdiepen in de volledige mens en de problematiek die daarbij hoort. Toch is dat wat maakt dat je ouderen goed verzorgt. Door niet alleen naar de afzonderlijke klachten te kijken, maar ook naar diens volledige gezondheids- en ziektebeeld, wensen en angsten. Betere ouderengeneeskunde begint bij het verlaten van de eilanden. Hoe je dit het beste kunt doen, kan je uitgebreid bespreken met een specialist ouderengeneeskunde of leer je als specialist ouderengeneeskunde.