Miljoenen mensen sporten: het is ontzettend leuk, gezond en goed voor je lichaam én geest. Helaas gaat het niet altijd van een leien dakje; blessures kom je in de meest uiteenlopende sporten tegen. Heb jij een sportblessure en wil je zo snel mogelijk weer pijnvrij kunnen bewegen? Lees dan snel verder over sportfysiotherapie!
Hoe ontstaat een sportblessure?
Bij sporten gebruik je je hele lichaam: je botten, pezen, spieren en je gewrichten. Hoe vaker je sport, hoe sterker je spieren worden, hoe soepeler je gewrichten en hoe steviger je pezen. Maar als je verkeerd beweegt of je lichaam overbelast, kan een sportblessure ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld een spier te ver uitrekken, een pees scheuren of een gewricht de verkeerde kant op kantelen. De meeste blessures ontstaan acuut: je valt, verzwikt je enkel of botst tegen iemand op. Sommige blessures ontstaan juist geleidelijk, bijvoorbeeld wanneer je een lange tijd erg zwaar traint, waardoor je lichaam overbelast raakt. Ook een slechte conditie, overgewicht, een beenlengteverschil, een verkeerde lichaamshouding en geen warming-up spelen mee bij het ontstaan van blessures.
Veelvoorkomende sportblessures
De drie sporten die de meeste blessures veroorzaken zijn hardlopen, veldvoetbal en fitness (aerobics en krachttraining). De meest voorkomende sportblessure is de knieblessure: maar liefst één op de vijf sportblessures is een knieblessure. Voorbeelden zijn een lopersknie of een beschadiging van de kruisbanden of meniscus. Hardlopers en wielrenners hebben vaak een knieblessure. Ook enkel- en beenblessures zoals een verzwikte enkel, zweepslag of afgescheurde hamstring komen geregeld voor, vooral bij voetballers, dansers, volleyballers en basketballers. Doe je aan hockey, wielrennen of fitness? Dan is de kans op schouder-, nek- en rugklachten groot. Als je last hebt van een blessure door sporten of bewegen, kun je het beste naar professionele sportfysiotherapie voor hulp. Hieronder lees je daar meer over!
Hoe een sportfysiotherapeut je kan helpen
Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Anders dan bij ‘normale’ fysiotherapie weet een sportfysiotherapeut precies wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe blessures ontstaan. De therapie richt zich op zowel het herstel van de bestaande blessure als op het voorkomen van nieuwe blessures. Het verbeteren van kracht, coördinatie, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen staan centraal. Of je nu jong, oud, beginnend sporter of ervaren bent: iedereen met een sportblessure kan terecht bij sportfysiotherapie.
Sportfysiotherapie: zo verloopt een behandeling
Elke behandeling sportfysiotherapie start met een uitgebreid onderzoek naar de blessure en hoe deze is ontstaan. Hierna stelt de therapeut een behandelplan of revalidatieschema op, afgestemd op jouw fysieke mogelijkheden en de sport die je beoefent. Vervolgens ga je samen met de therapeut in de oefenzaal aan de slag en krijg je oefeningen mee voor thuis. Zo kun je het sporten langzaam maar zeker weer opbouwen, zonder je lichaam te overbelasten of de blessure erger te maken. Als het nodig is, kan de therapeut medical taping inzetten. De liftende werking van tape geeft onmiddellijke drukvermindering waardoor je gemakkelijker kunt bewegen.
Tips om een sportblessure te voorkomen
Een sportblessure voorkomen, doe je je door met een aantal dingen rekening te houden:
- Bouw het sporten langzaam op en train niet meteen te intensief
- Gebruik een sportschema om te helpen bij de geleidelijke opbouw
- Begin altijd met een warming-up om de spieren en pezen op te warmen
- Doe spierversterkende oefeningen om onverwachte bewegingen beter op te kunnen vangen
- Gebruik de juiste kleding en sportschoenen voor stabiliteit, schokdemping en grip