Op peil houden van seniorenwoningen gaat veel geld kosten

Op peil houden van seniorenwoningen gaat veel geld kosten

Meer dan negentig procent van de senioren woont nu nog steeds thuis. Maar de vraag is voor hoe lang dat zo zal zijn. Veel van deze huizen hebben achterstallig onderhoud of zijn op den duur niet meer voldoende geschikt om ouderen zo lang thuis te laten wonen. Daarbij komt nog een tweede probleem, de verdwijnende voorzieningen in de omgeving van de woningen. Ouderen kunnen deze voorzieningen steeds minder vaak op loopafstand te bereiken. 

Kosten bewoonbaar houden komen neer op zo’n slordige 13 miljard euro

Om dit op peil te houden is geld nodig, veel geld. Maar liefst 13 miljard zal er moeten worden uitgetrokken, zo stellen de ouderenbond ActiZ en de ANBO op basis van een eerder uitgevoerd onderzoek. De verdeling hiervan is ongeveer als volgt. Het zou ongeveer 7,5 miljard moeten gaan kosten om de woningen aan te passen die in de buurt wonen van voorzieningen als een supermarkt, de bushalte en de huisarts. 

De andere zes miljard zou nodig zijn om de woningen geschikt en bewoonbaar te houden voor ouderen die willen verhuizen naar een plek in de buurt van die voorzieningen. En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten die erbij komen door de tekorten die ontstaan. Zo is er nu een tekort van 10.000 seniorenwoningen in Nederland. Tel daar de tekorten op van de verpleeghuizen van zo’n 15.000 stuks en de omvang van dit probleem wordt dan langzaam aan goed zichtbaar. Gemeenten en overheid zijn simpelweg niet voldoende voorbereid voor de groeiende groep senioren. We zagen dit al eerder gebeuren in de zorg, maar nu treft het dus zo langzaamaan ook de woningsector. 

Oplossingen zijn helaas niet pasklaar

Het verdwijnen van de voorzieningen rondom de seniorenwoningen is een probleem die niet zomaar is op te lossen, om dit probleem tegen te gaan zullen er snel nieuwe woonzorgconcepten voor de ouderen ontwikkeld moeten worden volgens de ANBO. Zo zie je bijvoorbeeld in steeds meer plaatsen dat de zorg haar krachten bundelt, deze zogenoemde zorgcentra bundelen verschillende disciplines in een gebouw. Zo zitten dan bijvoorbeeld, huisarts, tandarts en apotheek bij elkaar. 

Deze centra’s liggen dan zo centraal mogelijk in een woonplaats, vaak in de buurt van deze seniorenwoningen. Maar voor de meer afgelegen woningen blijft dit dan toch nog een probleem, omdat steeds meer bushaltes lijken te verdwijnen. En elke keer een taxi nemen kan behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig is er dan nog de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die ook vergoedingen aanbiedt voor het gebruik van de regiotaxi e.d. Onder de noemer WMO-vervoer is hier een regeling voor getroffen.

Woning bewoonbaar houden? Dit kun je er zelf aan doen!

We spraken eerder al over de WMO, deze maatschappelijke ondersteuning is breed inzetbaar. Ook als het gaat om het aanpassen van je huis. Denk je er bijvoorbeeld aan om een badkuip met een lage instap of het aanschaffen van een traplift. Een traplift tweedehands kopen kun je hierbij ook nog eens veel geld besparen. Daarnaast kun je hiervoor ook nog in aanmerking komen voor een vergoeding. Het aanpassen van de badkamer en de trap zijn trouwens twee goede voorbeelden om een huis zo aan te passen dat je de waarde en het woongenot aanzienlijk kan verlengen.