Als je last hebt van een verslaving dan is dit lastig te herkennen en vrij onzichtbaar. Als een arts het middel blijft voorschrijven, dan zal je niet zo snel merken dat je medicijnverslaafde bent. Pas als je de medicatie gaat afbouwen merk je dat het stoppen met de medicijnen moeilijk is. Ook komen er bij het afbouwen en stoppen met medicijnen (vervelende) symptomen kijken, onder meer: een somber en leeg gevoel, sufheid en concentratieproblemen.
Als je slaappillen, kalmeringsmiddelen of pijnstillers gebruikt moet je je beseffen dat hiermee de problemen niet opgelost worden. De meeste medicijnen zijn verslavend, waardoor de arts ze slechts enkele weken voorschrijft. Veel medicatie mag dan ook niet langer dan twee maanden gebruikt worden. Als je langer doorgaat met het gebruik en de oorzaak van je probleem niet aanpakt, dan kan dit zorgen voor een lichamelijke- en/of geestelijke medicijnverslaving.
Lichamelijke medicijnverslaving
Als je langere tijd medicijnen gebruikt dan kan je tolerantie ontwikkelen ten opzichte van het middel. Deze ontwikkeling van tolerantie heeft tot gevolg dat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Je lichaam kan bij regelmatig medicijngebruik zelf zo gewend raken dat het niet meer zonder deze medicijnen kan. Stop je met het nemen van de medicijnen? Dan krijg je last van vervelende ontwennings- en onthoudingsverschijnselen. Zo kun je last krijgen van verschijnselen als: trillen, transpireren, spierpijn, angst, prikkelbaarheid, rusteloosheid en misselijkheid. De verschijnselen verdwijnen als je de medicijnen opnieuw gebruikt.
Geestelijke medicijnverslaving
Bij een geestelijke medicijnverslaving heb je behoefte aan het middel. Zo heb je het gevoel dat je niet meer zonder kan en verlang je continu naar het middel. Zonder medicijnen voel je je dan ook niet meer prettig en krijg je last van vervelende klachten als: depressie, slapeloosheid, verwardheid, angst en ook worden je gevoelens vlakker.
Wat zijn de symptomen van een medicijnverslaving?
Teveel medicijngebruik leidt vaak tot problemen met werk, financiën en relaties. Ook zorgt het voor lichamelijke en psychische klachten. Onder andere deze symptomen kunnen optreden bij een medicijnverslaving:
- sufheid
- vlakke gevoelens
- paniek
- moe
- paniek
- onverschilligheid
- futloos
- nervositeit
- angst
- meer medicijngebruik
- slaapproblemen
- concentratieproblemen
Herken je bovenstaande symptomen? En heb je hulp nodig bij om van je medicijnverslaving af te komen? Connection SGGZ staat altijd voor je klaar en heeft ervaring met effectieve behandeling van (medicijn)verslavingen.