Het is niet altijd even makkelijk om goede feedback te geven. Omgekeerd is het ook lastig om feedback te ontvangen (en er daadwerkelijk iets mee te doen). De persoon aan wie je de feedback geeft, kan deze in ontvangst nemen en hier op een positieve manier meteen mee aan de slag gaan. Een ander gaat zichzelf direct verdedigen en gaat met de hakken in het zand. Een groot verschil ook aan wat voor type persoon je de feedback geeft en hoe hier op gereageerd wordt door diegene. Geef je feedback aan iemand die introvert is, dan zal de reactie zeer waarschijnlijk anders zijn dan van iemand die meer extravert is van aard. Kun je hierbij wel wat tips gebruiken? Dan kun je daar in dit artikel meer over lezen of je zelfs inschrijven voor een feedback training.
Verschillende type mensen en karakters
Voordat je overgaat tot het geven van feedback, is het aan te raden je eerst enigszins te verdiepen in de persoon waar het om gaat. Een introvert iemand vindt het prettig alleen te zijn en niet teveel mensen om zich heen te hebben. Een extravert persoon functioneert juist beter als hij of zij meer mensen om zich heen heeft, dat geeft juist energie. Een introvert persoon communiceert het liefst kort en bondig en denken ook vaak na over wat ze precies zeggen. Ga je het gesprek aan, ga dit dan aan in een 1-op-1 gesprek en niet in een groepsgesprek. Dan zal diegene eerder dichtklappen. Wil je hier meer informatie over? Lees dan eens de tips van communicatie-expert Björn Deusings.
Manieren om feedback te geven
Als je feedback gaat geven aan een introvert persoon, dan kunnen de volgende tips wel erg handig zijn. Wat van belang is, is dat degene zich kan voorbereiden op het gesprek. Plan dus een afspraak in, informeer betreffende persoon hierover en communiceer waar het over gaat. Het gesprek kun je het beste kort en bondig houden. Zeg duidelijk wat je te zeggen hebt, dus wat je vindt en waar het op staat. Vraag dan op een rustige manier wat de persoon er zelf van vindt en probeer goed te luisteren. Op deze manier is de kans groter dat de persoon in kwestie zich niet aangevallen voelt en kun je er op een goede manier over praten. Ken je de persoon in kwestie niet zo goed? Zorg dan voor een rustige omgeving en een rustig gesprek. Het kan ook helpen andere collega’s te vragen hoe je de feedback het beste aan kunt pakken. Als zij met de persoon in kwestie samenwerken, is de kans groot dat zij hem of haar een stuk beter kennen en wellicht zelfs tips hebben hoe je het gesprek het beste kunt aanvliegen.