Verandering van leefstijl kan soms zelfs medicatie overbodig maken.
Gezond eten en leven bij chronische ziekten kan het gebruik van medicatie verminderen en soms zelfs overbodig maken. Gezonder eten heeft op de algehele gezondheid een positieve invloed.
Het zijn vaak de meest vage en chronische klachten die door voeding kunnen worden opgelost.
De klachten zijn meestal: hoofdpijn, vermoeidheid, huidklachten en buikklachten. Maar ook slapeloosheid, depressie, gewicht toename of juist vermageren. Het is belangrijk om voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten plus voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen.
De werking van je darmen maar ook hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt wordt beïnvloed door je voeding.
Miljarden bacteriën die in je maag-darmkanaal leven spelen een sleutelrol. Er zijn wel meer dan vijfhonderd soorten darmbacteriën, ook wel microbiota, microbioom en darmflora genoemd.
Ieder mens heeft zijn eigen unieke bacterie cocktail. Het is belangrijk voor je gezondheid dat er een evenwicht is tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Je immuunsysteem, stoelgang en spijsvertering worden beïnvloed door je darmbacteriën.
Tips voor gezonde darmen
Eet gevarieerd. Laat bewerkte producten zoveel mogelijk staan. Want dezen producten zijn meestal rijk aan suiker, vet , zout en bevatten weinig vezels. Dit geldt bijvoorbeeld voor kant en klare maaltijden, vleeswaren, worst, snoep, koek, frisdrank en sap met suiker. Eet regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen zoals tempeh, miso, yoghurt en zuurkool. Eet iedere week verse vis, fruit, volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst dat is goed voor je darmen. Eet ook vezelrijke groenten zoals witlof, asperges, prei, pastinaak, knoflook, uien en artisjok.
Je darmen hebben ook invloed op de hersenen. Zorg daarom goed voor je darmen want een gezonde darmflora is goed voor de rest van je lichaam.
Hoge bloeddruk
Eet minder zout en voldoende van het mineraal kalium. Het DASH dieet is heel effectief, met dit dieet eet je dagelijks minimaal 300 gram groenten, magere vis en vlees, peulvruchten, noten, en weinig verzadigd vet en suiker.
Diabetestype 2
In Nederland hebben ruim 1.000.000 mensen diabetes en negentig procent daarvan hebben diabetes type 2. Schrap ‘snelle’ koolhydraten en zoete producten. Gebruik geen snoep, koek, zoet beleg, vruchtensap en frisdrank. Eet voldoende producten met eiwit zoals vis, vlees, eieren, zuivel en tofu.
Vetten zoals olijfolie, olijven, avocado en noten zijn ook gezond en belangrijk voor je. Want met diabetes mag je best wat meer vet eten.
Lactose intolerantie
De klachten als je lactose intolerantie hebt zijn buikpijn en darmklachten. Dat komt van lactose of melksuiker. Je kunt denken aan smeerkaas, koffiemelk, slagroom en hüttenkäse. De hoeveelheid lactose die je kunt verdragen verschilt per persoon. Er zijn veel producten zonder lactose zoals rijstdrink, soja drink en toetjes op basis van soja.
Prikkelbare darm
De klachten van het prikkelbare darm syndroom (PDS) zijn: buikpijn, diarree, obstipatie en darmkrampen. Een voeding met veel vezels en vocht plus genoeg beweging kan je klachten verminderen en doen verdwijnen. Door een diëtist kun je een fodmap dieet laten voorschrijven.
Dat is een dieet waarbij bepaalde koolhydraten worden weggelaten en daarna weer een beetje toevoegen. Het is even een gepuzzel maar dan weet je precies waar jou darmen op regeren.
Reuma
Eet per dag 400 tot 600 gram groenten en twee stuks fruit. Groenten sappen zijn ook zeer aan te raden. Ga bewust om met inname van vetten en laat bewerkte producten zoals crackers, koek en gebak staan. Eet vette vis zoals zalm, haring, sardines en makreel, want daar zitten Omega3 vetzuren in plus je krijgt voldoende vitamine D binnen. Door de zon kom je aan je vitamine D en als extra kun je levertraan gebruiken. Roomboter en kokosolie goed om mee te bakken en te braden.
Noten en avocado’s bevatten ook veel goede vetten en gebruik verder zoveel mogelijk groene groenten.
Coeliakie
Heb je coeliakie dan ben je overgevoelig voor gluten. In tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut zit dit eiwit. Door gluten beschadigd je darm aan de binnenkant en de klachten kunnen zijn: buikpijn, diarree, lusteloosheid, bloedarmoede en vermagering. Wat helpt is een glutenvrij dieet, daardoor verdwijnen je klachten. Eet dus geen brood, koek, pasta, taart en paneermeel. Lees van alle producten die je koopt goed de etiketten. Want gluten zitten bijvoorbeeld ook veel in bouillon, snoep, saus, ijs en bier. Dit dieet moet je de rest van je leven blijven volgen.